Om Scandinavian Algae

Vi vill utveckla nya sätt att producera mat på för vårt nordiska klimat. En blågrön matrevolution med färska och lokalt producerade råvaror från  klimatsmart odling av näringsrik Spirulina.

Genom att äta mer alger kan du hjälpa oss att tackla de globala utmaningar vi står inför idag med klimatförändringar, överutnyttjande av våra naturresurser och att kunna producera tillräckligt med mat för en växande befolkning.

Våra farmare

Vår algfarm

Återförsäljare

Vår gåva till framtiden

Då vi idag står inför utmaningen att ställa om vårt samhälle för att de kommande generationerna ska ha möjlighet att åtnjuta samma levnadsstandard som oss anser vi att framställningen av hållbar och hälsosam mat är en stor del av lösningen. Idag äter vi en obalanserad kost som kan orsaka flertalet hälsoproblem och dessutom framställs denna mat på ett sätt som medför onödiga koldioxidutsläpp, övergödning och utarmning av våra jordar.

Tänk om det var möjligt att övergå till en mer balanserad kost där man ser till att kroppen verkligen får det den behöver. Att kunna äta mat som är producerad utan några bekämpningsmedel eller miljögifter. Mat som innehåller alla de ämnen som vår kropp behöver för att upprätthålla ett effektivt immunförsvar och en funktionell kropp.

Vi på Scandinavian Algae är övertygande att detta är fullt möjligt och att alger kommer att vara en del av lösningen på dessa utmaningar. Genom att ta vara på naturens egna produkter som har utvecklats och förädlats över flera miljoner år kan vi framställa hälsosam, giftfri mat på bästa möjliga sätt.

2000 träffades Jens Sjöbergh och Jakob Larsson då de läste marinbiologi i Helsingborg. Redan då fanns det ideér om att ta till vara på alla de fantastiska alger som växer vilt i våra hav. Efter otaliga artiklar och avklarat examensarbete gick Jakob vidare till att arbeta med odling av mikroalger för framställning av vegansk omega 3 olja. Jens stora teknikintresse ledde till att marinbiologin ersattes av ett arbete som servicetekniker inom kyl och värmeteknik och senare till att han grundade Zero Energi 2018. Här arbetade han vidare med hållbara lösningar inom värme, kyla och solenergi.

Efter en återförening 2019 föddes det första fröet som senare skulle manifesteras i Skånes allra första Spirulina farm. Efter att länge ha letat efter lämpliga lokaler att uppföra odlingen i hittade vi den perfekta platsen hos Calles Frukt & Grönt i Ramsåsa utanför Tomelilla. Under hösten och vintern 2021 ägnades helgerna åt att snickra och gräva, installera värmepumpar, dra elkablar och bygga bassänger. Efter otaliga timmar står nu algfarmen i Ramsåsa klar och vår alldeles egna Spirulina växer och frodas nu jämte tomater, fikon och chillifrukter.

Våra farmare

Jakob Larsson

VD och medgrundare

Kreativ marinbiolog som jobbat med alger större delen av sitt yrkesverksamma liv. Jakob brinner för hälsosamma produkter från alger och cirkulära modeller där modern teknik kombineras med hållbara odlingsmetoder.

Jakob är ansvarig för det dagliga arbetet på vår algfarm och sköter allt som rör utveckling, odling och försäljning.

Jens Sjöbergh,

Styrelseordförande och medgrundare

Jens har ett stort intresse för teknik och är övertygad vegetarian sedan 25 år tillbaka. Han driver företaget Zero Energi AB sedan 2018 där han levererar hållbara lösningar inom kyl och värmeteknik samt solenergi. 2020 utsågs Jens till årets nyföretagare i Lund för sitt arbete.

Jens är ansvarig för alla typer av tekniska lösningar när det kommer till odling och energisystem. Han har även specialistkunskaper inom värme och kylteknik vilket kommer väl till pass när vi anpassar vår odling till det nordiska klimatet.

SCANDINAVIAN ALGAE – The new wave farmers

Vår algfarm

I Ramsåsa utanför Tomelilla har vi byggt upp vår algfarm där vi odlar vår alldeles egna Spirulina. I rent dricksvatten, utan några bekämpningsmedel och med klimatsmart teknik framställer vi närodlad helt färsk Spirulina.

I växthusen växer våra alger i skyddad och kontrollerad miljö. Där sker daglig övervakning av odlingsparametrarna så att algerna får precis den temperatur och näring de behöver för att kunna växa och frodas. Även om vi odlar våra alger i vatten behövs endast en bråkdel av vad som används vid jämförelse med andra grödor. Vi återcirkulerar vår näringslösning efter varje skörd vilket gör att vi minimerar mängden vatten och näring som behövs för att framställa våra produkter.

Färsk Spirulina är en helt naturligt och obehandlad produkt. Efter att algerna sköljts i vatten pressas de försiktigt för att reducera vattenhalten. Nedfrysningen sker omedelbart efter skörden för att säkerställa en så ren och färsk produkt som möjligt. Detta gör att alla enzymer fortfarande är tillgängliga och lättare tas upp av kroppen.

Om våra produkter

Färsk Spirulina

Helt nyskördad från vår algfarm i Ramsåsa. Kylvara. Hållbarhet ca 5 dagar i kylskåp. Kan användas till matlagning i rawcakes, som spread eller i smoothiebowls.

Färskfryst Spirulina

Vakuumpackad färskfryst Spirulina. Infryst direkt efter skörd. Frysvara. Hållbarhet 1 år. Passar utmärkt att mixa i juicer, smoothies och bowls.

Här hittar du oss

REKO RINGAR

Vi kommer under våren 2022 börja sälja vår Spirulina på REKO ringar runt om i Skåne. Hör gärna av dig till oss om du skulle vara intresserad av att prova vår Spirulina.

REKO-ring Malmö

Hitta hit

REKO-ring Limhamn

Hitta hit

REKO-ring Lund Gastelyckan

Hitta hit

REKO-ring Lund

Hitta hit

REKO-ring Lund Järnåkra/Klostergården

Hitta hit

Kontakta Oss

Fyll gärna i formuläret så återkommer vi så snart vi kan.

Denna hemsida är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy och Googles Användarvillkor gäller.