Svensk spirulina

Närodlad, färsk
& klimatsmart

Vår färska Spirulina både smakar och luktar bättre än samtliga torkade produkter på marknaden.

Nu kan du börja dagen med helt färsk, lokalt odlad Spirulina. Njut av en perfekt blandning av mild smak, krämig textur och mängder med essentiella näringsämnen. Glöm kapslar och illaluktande spirulinapulver som klumpar sig. Till skillnad från torkat pulver kan du nu avnjuta din Spirulina i din smoothie utan någon negativ påverkan på varken smak eller lukt. Även inom matlagning används spirulina flitigt idag och med våra recept kan du laga rätter med högt näringsvärde och som har bra effekt på din hälsa. Algen används idag i hög grad som kosttillskott och andra produkter just för sitt höga näringsinnehåll.

Hos Scandinavian Algae hittar du helt färsk och färskfryst Spirulina från vår egen odling på Österlen. Vårt sortiment av alger hittar du i vår gårdsbutik, på REKO- ringar och hos utvalda återförsäljare. Den färska Spirulinan säljs hos oss helt naturlig och har packats direkt efter avvattning för att bevara både smak och samtliga näringsämnen hos algen.

Vad är spirulina?

Spirulina (Arthrospira Platensis) är en naturligt förekommande blågrön alg som kan omvandla solenergi till en mängd essentiella näringsämnen. Det är en av de tidigaste fotosyntetiserande organismerna på vår planet och utvecklades redan för 3,6 miljoner år. Deras fotosyntes bidrog till att syresätta vår atmosfär och gav möjlighet för nytt liv att utvecklas och spridas. Namnet Spirulina kommer från dess spiralformade utseende.

Spirulina anses av både WHO och NASA att vara ett viktigt framtida livsmedel. Detta på grund av det höga näringsinnehållet samt att det går att odla Spirulina på ett hållbart sätt då det varken behövs bekämpningsmedel eller fossila bränslen i framställningsprocessen.

Varför välja färsk spirulina?

Spirulina innehåller stora mängder av protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter vars effekter gör så att kroppen fungerar som den ska. Här kan du läsa mer om algens egenskaper, vad den består av och vilka fördelar det finns med Spirulina.

Beståndsdelarna i Spirulina

Klorofyll

Klorofyll är ett grönt pigment som finns i alla gröna växter och cyanobakterier. Klorofyllet gör så att solljuset kan absorberas av växtcellerna och ge energi till fotosyntesen. När vi äter produkter som innehåller klorofyll hjälper det kroppen att upprätthålla ett bra immunsystem.

Fykocyanin

Fykocyanin är ett blått pigment som hjälper klorofyllet fånga solens strålar. Fykocyaninet är även en stark antioxidant. Antioxidanter är kroppens naturliga skydd mot reaktiva syrearter. Vi behöver syre för att andas, men när syret omsätts bildas samtidigt så kallade fria radikaler som är mycket reaktiva. Mängden fria radikaler kan öka när kroppen utsätts för stress, till exempel vid sjukdom. Detta leder i sin tur till oxidativ stress. Antioxidanter förhindrar bildning och skadeverkan från dessa reaktiva ämnen. Balans mellan bildandet av de fria radikalerna och deras förstörelse av antioxidanter är viktigt för att kroppens celler ska fungera optimalt.

Aminosyror

Aminosyror, varav alla finns i spirulina,  är byggstenarna i proteiner. En del kan kroppen producera själv, medan vi måste tillföra de andra genom kosten. Vår kropp behöver proteiner till många viktiga processer. Proteinet bidrar till tillväxten i muskelmassan och att bibehålla ett normalt skelett. De essentiella aminosyror som måste tillföras via kosten är: Arginin, Fenylalanin, Histidin, Isoleucin, Leucin, Lysin, Metionin, Treonin, Tryptofan och Valin.

Vitaminer

Vitaminer är organiska molekyler som är essentiella för oss för att kunna bibehålla en normal funktion på vår ämnesomsättning men som vår kropp inte kan framställa själva. Vi måste därför se till så att vi får i oss dessa nödvändiga näringsämnen med vår kost.

Vitaminer är viktiga för att bevara en normal funktion på vårt immunsystem och vår matspjälkning. Spirulina innehåller både vitamin C och E som båda är starka antioxidanter.

Mineraler

Mineraler är ämnen som är nödvändiga för vår kropp att kunna växa och utvecklas och för vårt immunförsvar. Vår kropp använder mineraler till ett flertal funktioner; allt från att bygga upp vårt skelett till att skicka nervsignaler. Våra kroppar kan inte framställa mineraler utan dessa är vi tvungna att få i oss genom vår kost. Mycket av de mineraler som vi får i oss kommer från gröna växter eller vatten.

Mineraler är en av de fyra grupper av essentiella näringsämnen där de andra består av vitaminer, essentiella fettsyror samt essentiella aminosyror. De mineraler som finns i störst mängd i kroppen är Kalcium, Fosfor, Kalium, Natrium och Magnesium. Alla andra mineraler som finns i vår kropp benämns som spårämnen. De spårämnen som har viktiga funktioner i vår kropp är järn, svavel, klorid, koppar, zink, molybden, jod och mangan. Färsk Spirulina innehåller alla dessa.

Fördelar med vår odling

Genom att äta mer alger kan du hjälpa oss att tackla de globala utmaningar vi står inför idag med klimatförändringar, överutnyttjande av våra naturresurser och möjligheten att kunna producera tillräckligt med mat för en växande befolkning. Att tillföra spirulina i kosten är dessutom ett utmärkt sätt att få i sig den dagliga dosen av viktiga ämnen som algen innehåller.

Även fast vi odlar våra alger i vatten behövs endast en bråkdel av vad som används vid jämförelse med andra grödor. Vi återcirkulerar även vår näringslösning efter varje skörd vilket gör att vi minimerar de volymer vatten och näring vi behöver tillföra. Spirulina kan odlas helt utan bekämpningsmedel då den växer i en väldigt alkalisk miljö. Odlingen av denna super-alg kräver heller inga tunga fossildrivna maskiner utan kan göras helt klimatneutral genom att använda solenergi. 

Vår färska spirulina är en helt naturligt och obehandlad produkt. Efter att algerna sköljts i vatten pressas de försiktigt för att reducera vattenhalten. Resultatet är en mjuk krämig pasta sprängfylld med näringsämnen, proteiner och antioxidanter. Nedfrysningen sker omedelbart efter skörd för att säkerställa en så ren och färsk produkt som möjligt. Att Spirulinan fryses istället för torkas innebär att alla enzymer fortfarande är tillgängliga vilket gör det lättare för kroppen att ta upp näringen.

  • Spirulina behöver ingen jordbruksmark och konkurrerar därför inte med andra grödor. Den innehåller dessutom väldigt mycket protein i jämförelse med andra livsmedel.
  • Det behövs varken bekämpningsmedel eller fossila bränslen i framställningsprocessen.
  • Även fast man odlar Spirulina i vatten är förbrukningen mindre vid jämförelse med andra grödor. Detta för att vi återcirkulerar vatten samt näring efter varje skörd.
  • Genom att använda solenergi och modern värmepumpsteknik minimerar vi användandet av fossil energi och minskar vårt klimatavtryck.

Hur skiljer sig färsk och fryst spirulina från torkad spirulina?

Förutom en överlägsen smakupplevelse så finns det flera fördelar med att ersätta torkad spirulina med färskodlad.

Den torkade spirulinan kommer oftast från Asien där det är svårt att få insyn i hur den odlats. Oftast så odlas spirulina i helt öppna system där det är svårt att kontrollera kulturens renhet från tungmetaller eller andra föroreningar. Scandinavian Algae odlar sin spirulina i dricksvatten i bassänger som är skyddade från kontamineringar från den omgivande miljön. Genom att själva odla dessa super-alger kan vi också till större del kontrollera att både smaken hos algen och dess effekter kan hålla den höga standard som vi strävar hårt efter.

Torkningsprocessen gör så att antioxidanter och enzymer i spirulinan bryts ner och därför inte längre är tillgänglig för upptag av våra kroppar. Genom att byta till vår färska spirulina får du tillgång till 100% av den tillgängliga näringen, mineralerna och antioxidanterna som spirulina innehåller. Genom att köpa lokalt odlad spirulina kan långa transporter undvikas och vi kan minska på onödiga koldioxidutsläpp.

Den färska spirulinan kan med lätthet blandas ner i alla typer av bowls, smoothies och juicer då den är mild och neutral i smaken samt ger en krämig textur. Läs mer om våra bra recept som förvandlar vår alg till rätter och delikatesser fulla av protein, vitamin C, B, E och K samt antioxidanter som får din kropp att må bra.